Încă din luna ianuarie, grădinarii nerăbdători încep să pună la încolțit primele semințe. Plantele răsar și cresc frumos acolo unde sunt condiții adecvate: temperatură, lumină și umiditate.

Rasaduri de legume in casa pe pervaz

Pentru cei care nu au o seră încălzită sau solar, există multe posibilități de a-și cultiva propriile răsaduri chiar în casă.

  1. Foarte economice sunt micile sere ce pot fi construite pe pervazurile geamurilor cu orientare sud, sud-vest. Acestea constau în mici ghivece acoperite cu o folie de plastic sau capace de plastic. Ghivecele noi sau reciclate trebuie să aibă găuri de scurgere pentru ca apa să nu stagneze la rădăcina micilor plăntuțe.
  2. Ghivecele de pepinieră pot fi umplute cu pământ și puse unul lângă altul sub folie. Se seamănă în fiecare câte 2-3 semințe. După răsărire se vor elimina plantele în plus.
  3. În locul miniserei se pot folosi orice ghivece de flori, tăvițe pentru răsaduri, cutii, pahare, sticle de plastic, cofraje de ouă etc. Pentru ca semințele să încolțească mai repede, se pune o sticlă peste ele sau o pungă transparentă de plastic. Imediat ce semințele își scot capul din pământ, punga se îndepărtează.
  4. O modalitate simplă de a obține răsaduri sunt pastilele din turbă. Acestea se pun într-o tăviță, se umezesc bine până se umflă și devin precum niște mici pahare. În fiecare pastilă hidratată se pune câte 1-2 semințe. Se acoperă cu un capac sau folie și se țin la căldură până răsar plăntuțele. Avantajul acestor pastile este că plantele  odată crescute se sădesc în grădină direct cu „ghiveciul” nemaifiind nevoie de repicare. Sunt indicate în special pentru castraveți, pepeni, dovleci, legume ce nu suportă repicarea.

Bine de știut:

  • Pentru reușita germinării, ghivecele trebuie să stea într-un pervaz luminat și încălzit. Împreună cu folia se va forma un microclimat cald-umed, în care plantele vor încolți rapid. Imediat după semănare, ghivecele se pot ține câteva zile până la încolțire, direct pe un calorifer încălzit sau lângă o sursă de căldură. Pământul trebuie să fie mereu umed. Imediat ce încolțesc semințele, se iau ghivecele de pe calorifer, se îndepărtează folia de pe ele și se pun într-un pervaz luminat. Cele mai indicate sunt geamurile orientate spre sud, sud-vest, apoi cele spre sud-est sau  vest. Geamurile cu orientare spre nord, nord-est, nord-vest fac ca răsadurile să se lungească prea mult din cauza lipsei de lumină.
  • În ghivece se poate folosi ca substrat un amestec din trei părți pământ de grădină, două părți mraniță cernută și o parte nisip.  În lipsa acestora se poate achiziționa turbă specială pentru răsaduri sau pământ universal de flori (a se evita folosirea pământului cu îngrășământ).
  • Pe pervaz se pot semăna timpuriu aproape orice legume și flori. De la salată,  praz, ceapă, plante aromatice (salvie, busuioc, creson, oregano, mărar, rucola etc.), sfeclă, vărzoase, ardei, vinete, roșii, , flori etc. Se poate experimenta în acest fel cu o varietate mare de plante ce suportă transplantarea. Ridichile, castraveții și pepenii  se seamănă doar în alveole individuale, de preferat în pastile de turbă sau ghivece din carton pentru a le putea planta în grădină cu totul.
  • Un mic truc de mare efect este folosirea ghivecelor cât mai mici pentru a semăna semințele. În acest fel se ocupa foarte puțin spațiu, și se va avea un control mai bun asupra germinării. Imediat după ce au răsărit, micile plăntuțe pot fi transplantate în module (pahare, alveole) individuale puțin mai mari. Se vor păstra în cele mai însorite geamuri, însă pe măsură ce ajung la dimensiunea dorită se pot muta în geamuri cu orientare estică, nord-estică, nord-vestică și, se pot chiar aclimatiza afară. După aproximativ 6 săptămâni pot fi transplantate în grădină. Dacă vremea nu permite, se mai pot repica încă o dată în alveole mai mari. Cele mai multe răsaduri cresc foarte bine dacă sunt repicate în acest fel. În plus, la plantarea definitivă în grădină, ele nu vor mai suferi și nu vor stagna din creștere și vor reuși să fie mult mai rezistente la boli și dăunători. De fapt, obținerea răsadurilor în acest fel duce la obținerea unor legume ecologice fără necesitatea stropirilor chimice, deoarece un răsad puternic și nestresat va face față cu brio bolilor și condițiilor climatice, atâta timp cât se are în vedere și calitatea substratului din grădină și irigarea.