Pițigoiul mare de grădină (Parus major) și pițigoiul albastru (Cyanistes caeruleus) sunt păsări sedentare ce rămân la noi în țară. Aceste mici înaripate colorate sunt prietenoase și vizitează zilnic grădina dacă găsesc hrană.

Pitigoi in gradina ecologica

Pițigoii sunt păsări insectivore, reziste la frig și au o dietă variată, astfel încât să aibă ce mânca și iarna. Cu toate acestea în perioadele cu ger și zăpada, ele nu își găsesc cu ușurință mâncarea care să-i ajute să reziste temperaturilor scăzute. Aici trebuie să intervenim noi.

Când trebuie hrăniți pițigoii?

Întrucât hrana lor preferată sunt insectele, larvele și ouăle de insecte, pițigoii au nevoie de hrană oferită de noi doar în perioada în care ei nu o pot găsi singuri în natură. E vorba de lunile noiembrie-martie.

Odată ce am început să-i hrănim trebuie să ne asigurăm că au zilnic de mâncare. Ei se obișnuiesc foarte repede cu locul de hrană și se bazează pe noi, mai ales în perioadele critice. Un pițigoi, pe timp geros, dacă nu găsește două zile de mâncare, moare. Aceasta e una din cele mai frecvente cauze ale dispariției păsărilor sedentare iarna.

Hrănitorile se pot aproviziona cu diverse semințe fie dimineața devreme, când păsările flămânde pornesc în căutarea ei, fie după-amiaza pentru a le asigura caloriile necesare pe timpul nopții.

Ce mâncare să punem în hrănitorile pentru pițigoi?

În general, în funcție de forma ciocului, știm ce hrană preferă păsările. Pițigoii au un cioc subțire și ascuțit, tipic insectivorelor (la fel ca ciocănitorea, măcăleandrul, mierlele). Ei pot sparge cu ciocul și semințe, asigurându-și porția de uleiuri esențiale necesare trecerii peste perioada rece.

În ordinea preferințelor lor, le putem pune în hrănitori:

  • semințe de floarea soarelui crude, nesărate și neprăjite – sunt cea mai bună hrană pentru pițigoi
  • sâmburi de nucă
  • sâmburi de alune crude, nesărate și neprăjite
  • semințe de susan, dovleac
  • slănină neafumată și nesărată și untură de porc, mai ales în perioadele foarte geroase
  • fructe moi (spre exemplu resturi de mere de la storcător)
  • făină de porumb măcinată mare

Să nu uităm să punem și un vas cu apă proaspătă, pe care o vom schimba cu apă călduță în perioadele când îngheață. Atunci când e zăpadă nu e nevoie de apă suplimentară.

Nu se pun în hrănitori: pâine, semințe sărate și prăjite, biscuiți, în general alimente sărate, gătite și prelucrate termic care nu sunt bune pentru sistemul lor digestiv. Sub nicio formă nu li se dă mâncare de păsări exotice, câini sau pisici.

Unde și cum să le punem mâncarea?

  • În hrănitori speciale pentru păsări sălbatice. Acestea sunt de mai multe feluri în funcție de materialele folosite sau de tipul de hrănire al păsărilor. Ele se agață direct în pomi, la cca. 1,5 m distanță de pământ sau pe pereții casei, pe un stâlp metalic sau de lemn.
  • În tăvi, cutii, diverse recipiente reciclate puse la înălțime să nu ajungă pisicile.
  • În căsuțe confecționate din lemn, foarte estetice în grădină și plăcute de păsări.
  • În orice recipient am pune mâncarea e foarte important să ne asigurăm că nu ajung acolo și pisicile. De asemenea, e bine să fie un copac în apropiere pentru ca pițigoii să ajungă cu ușurință. Ei iau în cioc semințele de floarea soarelui și se retrag pe crengi, le țin în gheare și le sparg cu ciocul ca să consume miezul.
  • Hrănitorile se spală și se curăță de resturile rămase.
  • E de preferat să fie  două-trei hrănitori mai mici în grădină, decât una mare. Dacă în fiecare hrănitoare e hrană diferită, păsările își vor alege preferata lor. Ciorile și gaițele pot goli rapid hrănitorile deschise, de aceea dacă aveți multe astfel de păsări, e mai bine să alegeți hrănitori verticale suspendate pentru pițigoi.

Bine de știut:

În grădina biologică păsările sălbatice au un rol esențial, ele ajutând la menținerea echilibrului ecologic scutindu-ne de stropirile cu insecticide. Atenție, stropirile chimice cu insecticide alungă păsările sălbatice din grădină. Trebuie să conștientizăm faptul că insectele pe care noi le acuzăm că fac ravagii în livadă, sunt de fapt hrana păsărilor. Când omul intervine în natură din dorința de a elimina dăunătorii pe cale chimică, nu face decât să perturbe lanțul trofic. Iar în loc să se creeze un echilibru în natură, se intră într-un cerc vicios în care situația se înrăutățește sub toate aspectele: pier specii de insecte, dispar păsările sanitar pentru pomi, se vor înmulți excesiv alte insecte ce nu mai au prădători, se cheltuie bani pe tot felul de substanțe chimice, se irosește timp și se pierde într-un final sănătatea omului și a mediului în care trăiește.

Așadar, să avem mereu în atenție echilibrul și biodiversitatea. Putem să folosim mai intens păsările sălbatice pentru a ne proteja legumele și fructele din grădină. Spre exemplu, o pereche de pițigoi, care trebuie să-și hrănească pe parcursul verii două generații de 10-15 pui, consumă cca. 70 kg de insecte, larve și ouă ale acestora din pomii și tufele din grădină. Uimitor, nu?

Pentru a ne putea bucura de prezența și de ajutorul lor, trebuie să-i atragem oferindu-le hrană pe parcursul iernii și cuiburi adecvate. În felul acesta îi obișnuim cu grădina și ne vor vizita mereu. Pe lângă faptul că au un rol de sanitar în grădină, păsările sălbatice ne oferă pe parcursul anului și un spectacol vizual și auditiv captivant, un balsam pentru suflet.