În ultimii ani gardurile vii din conifere au devenit tot mai populare și în România. Preferata cumpărătorilor ani la rând a fost tuia, însă în ultima vreme Leylandii câștigă tot mai mult teren, principalul său avantaj fiind creșterea rapidă.

Care e cea mai buna opțiune pentru un gard viu veșnic verde? Înainte de a te decide ce să cumperi e bine să ai în vedere câteva lucruri. Gândește-te cu atenție ce îți dorești. Vrei un gard veșnic verde care să arate frumos tot timpul anului, sau mai ales iarna? Cât de înalt vrei să crească? Cât timp ai la dispoziție pentru întreținerea lui? Știi ce costuri presupune plantarea și întreținerea lui pe termen lung? Cât spațiu ai la dispoziție? Zona în care vrei să-l plantezi are suficientă lumină?

Tuia Smaragd (Thuja occidentalis Smaragd) e un conifer cu o formă compactă, conică, ce nu necesită în mod neapărat tundere. Vara are culoarea smaraldului, iar iarna capată o tentă bronz-maronie. Are o creștere medie-lentă de cca. 30 cm pe an în înălțime, și de 5 cm lățime. Poate fi folosit la crearea de garduri vii drepte, tunse sau la aliniamente. Pentru gardurile vii dese se plantează la 60 – 70cm distanță, iar ca aliniament la 90 – 1,20 cm. Nu e pretențios la sol, însă are nevoie de umiditate constantă. E rezistent la ger, praf, poluare, dar nu suportă sarea și urina de animale. Pot apărea boli fungice datorită plantării necorespunzătoare. E o variantă bună de gard viu pentru spații mici, necesită îngrijire minimă. Se găsește foarte ușor în pepiniere la un preț accesibil.

Chiparosul Leyland ( Cupressocyparis leylandii) e folosit tot mai mult pentru alcătuirea gardurilor vii înalte. Spre deosebire de alte conifere, Leylandii are o creștere mare, de cca. 1 m anual în înălțime. Are nevoie de tăieri frecvente pentru ca să se îndesească. E recomandat pentru gardurile vii înalte, pentru acoperirea clădirilor mari. Pentru a alcătui un gard viu înalt de până la 2 m e indicată plantarea la o distanță de 70 – 90cm. Pentru crearea unui gard mai înalt de 2 m, distanța între plante trebuie să fie mai mare, respectiv de cca. 90 – 120 cm. Se găsește în pepiniere și e mai ieftin decâ tuia, întrucât crește mai rapid. Pe lângă Leylandii verde, există și varietăți galben-aurii (Castlewellan Gold, Gold Rider, Excalibur Gold) care au o creștere mai moderată și ating înălțimi de până la 10 m. Un gard viu de Leylandii crește repede în înălțime, însă e foarte rar la început. Pentru a fi menținut în formă are nevoie de 2-3 tăieri pe an. E rezistent la ger, nu are probleme cu bolile, și se dezvoltă bine aproape în orice condiții de sol. Preferă zonele însorite, la semiumbră crește mai încet, iar la umbră frunzișul e foarte rar.

De ce trebuie să ții cont înainte de a planta un gard viu din tuia Smaragd sau chiparos Leylandii

  • Tuia asigură protecție împotriva indiscreților încă de la plantare, pe când Leylandii are nevoie de mai multe tunderi până să devină compact. Tuia crește mai încet, dar blochează vederea încă de la plantare, Leylandii crește mai repede, dar ești vizibil prin el destul de mult timp.
  • Viteza de creștere. Cât de repede vrei să crească gardul viu? Pentru un gard viu care să ajungă rapid la înălțimea dorită, Leylandii e cea mai bună opțiune. După primul an în care-și stabilizează rădăcinile, Leylandii poate să crească în condiții bune, cu cca. 1 metru pe an. Spre deosebire de el, varitățile de tuia, printre care și Smaragd, cresc mai încet, cca. 30 – 40 cm pe an. Excepția fiind tuia giganta (thuja plicata atrovirens), care la fel ca Leylandii are o creștere puternică. Atenție însă, toată lumea își dorește plante care să formeze într-un timp foarte scurt un gard compact, care să ne ferească cât mai rapid posibil de privirile indiscrete. Dacă la început acest lucru pare extrem de important, cu timpul acest atu se dovedește a fi o povară în plus la întreținerea curții. De ce? Fiindcă ritmul mare de creștere al chiparosului Leyland impune tăieri dese, regulate, care presupun timp, muncă, unelte adecvate. Un gard de tuia, în schimb, are un ritm de creștere mediu-lent, își păstrează mai bine forma, iar unele varietăți precum tuia Smaragd nu au nevoie de tundere. Dacă intenționezi să te muți de la casa actuală în viitor, dar vrei totuși până atunci să te bucuri de un gard viu, alege Leylandii. În trei ani vei obține un gard de cca. 2 – 2,5 metri înălțime. Dacă nu intenționezi să-ți schimbați domiciliul, și, pe termen lung nu vrei să-ți bați prea mult capul cu întreținerea gardului, alege tuia Smaragd.
  • Aspectul iarna. Vrei un gard viu care să arate bine tot timpul anului, sau mai ales iarna? Atât tuia Smaragd cât și Leylandii arată bine pe parcursul lunilor călduroase. Primăvara lăstarii noi au un verde crud, vara nuanța devine verde intens, toamna își păstrează bine culoarea, însă principala deosebire se vede iarna. Deși sunt plante veșnic verzi care nu-și pierd frunzele în anotimpul rece, totuși își schimbă nuanța. Când temperaturile scad sub 0 grade, tuia capătă o nuanță bronz-maronie. Unele varietăți par chiar că sunt în curs de uscare, în funcție și de locul unde sunt amplasate, de umiditatea din sol, de îngrijirea acordată. În schimb Leylandii își păstrează mult mai bine verdele intens pe durata iernii. Observă în zona în care locuiești cum arată tuia iarna. Te mulțumește aspectul? Sau e prea mohorât? Vrei un verde mai viu, care să contrasteze mai puternic cu goliciunea din jur sau cu albul zăpezii? Atunci, alege Leylandii.
  • Prețul de achiziție. Ambele sunt plante accesibile. Pot fi găsite cu ușurință în pepiniere și magazine de specialitate. Prețul pentru Leylandii e mai mic datorită faptului că crește mai repede. Un răsad de 30-40 cm ajunge la cca. 2 m în 2-3 ani. În schimb, tuia Smaragd are nevoie de cca. 5 ani pentru a forma un gard de 2 m înălțime. E bine ca Leylandii să fie cumpărat mai mic, întrucât poate fi format mai ușor prin tundere așa cum dorim și ne asigurăm că va crește compact de la nivelul solului. Tuia Smaragd poate fi cumpărată mai mare, de preferat la balot fiindcă e mult mai bogată în frunziș. Alege doar plante în ghiveci sau balot de pământ pentru că au șansele cele mai mari să se prindă.
  • Timpul. Îți place să te ocupi singur de întreținerea grădinii și a gardului viu? Timpul nu e o problemă pentru tine, poți să îți tunzi singur gardul, chiar de mai multe ori pe an dacă e nevoie? În acest caz poți alege Leylandii. Dacă însă, grădina nu e printre prioritățile tale, optează pentru tuia, măcar acesta nu riscă să scape în scurt timp de sub control. Tuia Smaragd își păstrează foarte bine forma compactă – conică și dacă nu vrei, poate să rămână netunsă.
  • Tunderea. Cel mai mare avantaj și dezavantaj, în același timp, al chiparosului Leylandii e creșterea rapidă.  Lăsat netuns poate ajunge în 20 ani la dimensiuni de peste 20 m înălțime. De fapt, fiind un hibrid relativ nou, nu se cunoaște cu exactitate înălțimea maximă pe care o poate atinge. Prin urmare, dacă nu ai mult spațiu la dispoziție și vrei să-i menții o formă frumoasă, e nevoie de tunderi frecvente încă de la plantare.Până ajunge înălțimea dorită se tunde doar lateral, apoi după ce a crescut cât ne dorim, îi tăiem și vârful. Nu-l neglija! Dacă-l lași să crească prea mult, și apoi faci tăieri severe, vor rămâne goluri în coroana lui, iar din lemnul bătrân nu vor mai da lăstari noi. Regula în cazul lui, e tundere puțină și frecventă pentru ca să se îndesească. Crezi că poți să-l tundeți singur? Un gard viu de până la 2 m poate fi tuns destul de ușor, însă peste această înălțime o să ai nevoie de foarfeci extensibile, o scară stabilă, o bună mobilitate și abilitate de a mânui foarfeca electrică. Crezi că te vei descurca sau e nevoie să apelezi la profesioniști? Acest lucru implică costuri suplimentare. Nu te gândi că nu-l vei tunde și că vei lăsa Leylandii să crească liber și nestingherit, decât dacă ai atâta spațiu cât pentru o pădure. Dacă ai vecini va trebui să menții gardul viu în limite rezonabile de până la 2 – 3 m pentru a nu împiedica lumina. În plus, lăsat netuns riscă să se rupă la furtuni, vânt sau căderi de zăpadă. Atenție! Un Leylandii lăsat liber, netuns, ajunge în 5-6 ani la dimensiunea de 4-6 metri și este greu de adus la o formă frumoasă, fără goluri. Lemnele sunt destul de groase și nu vor putea fi tăiate cu orice foarfecă. Așadar, Leylandii nu e un conifer pe care să-l neglijezi, decât dacă ai suficient spațiu încât să nu deranjeze pe nimeni. El poate fi menținut prin tundere la dimensiuni mici, chiar și de 1m, însă nu are rost să execuți atâtea tăieri de întreținere la un copac menit să crească mare.  Pentru grădini mai mici și spațiu mai restrâns, alege tuia.
  • Vecinii. Patru-cinci ani sunt suficienți pentru ca un Leylandii netuns să devină un mic monstru care te lasă fără lumină și vizibilitate. Mare atenție când îl plantezi spre vecini, mai ales dacă aceștia nu vor să contribuie la tunderea lui pe partea lor de teren. Respectă distanța față de garduri și construcții, minim 60-70 cm față de gard pentru o înălțime de 1,5-2m. Dacă tot tu îl vei tunde și spre vecini, mărește distanța (minim 1 metru) ca să poți încăpea bine cu foarfeca și eventual scara. În general, un gard viu verde arată bine până la o inălțime de maxim 3 m, mai înalt de atât tinde să devină copleșitor și să ia prea multă lumină.
  • Spațiul disponibil. Un gard din tuia Smaragd e mai potrivit pentru spațiile înguste. El atinge la maturitate cca.  90 cm, iar în înălțime ajunge la 4-6 m. Leylandii depășește 15 m și ajunge la o lățime de 6-8 m. Prin tundere poate fi menținut la o lățime de 60 cm.
  • Ai uneltele necesare pentru îngrijirea unui gard viu? Atunci costurile pe termen lung sunt minime. Pentru un gard tuns drept ai nevoie de o foarfecă electrică. La un gard de dimensiuni mici, te poți descurca și cu o foarfecă manuală pentru gard viu. Dacă gardul e peste 2 m, e nevoie de scară sau de o foarfecă extensibilă. Prețurile nu sunt tocmai cele mai mici la o foarfecă de calitate. Una cu cablu electric e o opțiune ieftină, dar nerecomandată. Dacă gardul nu e aproape de casă, vei avea nevoie de un prelungitor. Tunderea unui gard viu cu o foarfecă cu prelungitor nu e foarte ușoară, întrucât trebuie mereu să fii atent să nu tai cablul. Lucrurile se complică destul de mult dacă gardul e mai înalt sau dacă mai sunt și copaci printre care trebuie să duci cablul. Varianta unei foarfeci pe benzină presupune întreținere, o greutate mai mare la manevrare, zgomot și noxe. Versiunea cea mai ușoară, dar mai scumpă, e aceea unei foarfeci cu acumulator. Una ieftină se va descărca rapid, și nu va avea puterea de  a tăia în lemn mai tare. Cântărește cu atenție opțiunile când achiziționezi una.
  • Fertilizare.  Și tuia Smaragd și chiparosul Leylandii au nevoie de o fertilizare anuală primăvara, la începutul perioadei de vegetație. Se folosește fie compost sau îngrășăminte organice, fie îngrășăminte chimice pentru conifere sub formă de granule sau lichid. O cantitate adecvată de nutrienți ajută la creștere, dar și la menținerea culorii acelor.
  • Irigarea. Nu te lăsa păcălit de faptul că fiind veșnic verzi aceste conifere n-au nevoie de apă. Dacă nu le asiguri apa necesară, inclusiv iarna, le vei pierde în scurt timp, și vor apărea ace uscate. Iarna, când pământul e înghețat, apa rămâne în ace. În zilele însorite, apa din ace se evaporă. Atunci când pământul e dezghețat, udă plantele, mai ales în primii 2 ani de la plantare. După ce ele se stabilizează bine și-și dezvoltă rădăcinile, nu mai e nevoie de udări atât de frecvente, doar dacă nu plouă sau nu ninge suficient.

Nu există plantă perfectă pentru gard viu. Atât Leylandii cât și tuia Smaragd au avantaje și dezavantaje. Alege ce ți se potrivește în funcție de ceea ce vrei să obții în final și de condițiile de care dispui.