• Un compost reușit nu miroase urât. El trebuie să miroase precum vegetația din păduri și să semene la aspect cu mranița.
  • Odată ce e gata, compostul prezintă mulți bulgări mici și are un miros de pământ. Poate fi ușor mărunțit.
  • Timpul în care e gata și poate fi folosit depinde de cât de mare e grămada de compost, de materiile folosite, de mărunțirea lor, de echilibrul dintre materiile verzi și uscate. O grămadă mică va putea fi folosită după câteva săptămâni, o grămadă mai mare trebuie lăsată câteva luni.

Există patru faze ale compostului:

  • Compostul galben: compostul proaspăt făcut ce degajă căldură, iar cu timpul devine brun.
  • Compostul mediu: volumul grămezii în această etapă scade simțitor, apar viermii. Materialele adăugate devin tot mai greu de recunoscut.
  • Compostul matur: scade numărul de viermi, iar compostul începe să semene cu mranița
  • Compostul vechi: dispar viermii, compostul seamănă cu mranița și are un miros de pământ de pădure.