Lavanda sau levănțica este o plantă mediteraniană care rezistă bine și în condițiile termice ale țării noastre. Pentru a-și păstra un aspect frumos și a obține flori din abundență, va trebuie s-o tundeți cu regularitate.

Levantica sau lavanda inflorita

Unelte necesare:

  • foarfecă manuală de vie sau foarfecă de gard viu
  • foarfecă electrică (dacă aveți mai multe tufe de tuns sau vreți mai multă precizie).

Bine de știut:

  • Levănțica este o plantă perenă cu frunziș persistent iarna. Ea are nevoie de două tăieri: una primăvara devreme pentru întinerire (martie), și alta vara, imediat după înflorire. Dacă nu se va tunde, tulpina se va lignifica, va îmbătrâni și va lăsa la vedere lemnul uscat.
  • Tăierile de întinerire nu se fac toamna pentru că gerurile s-ar putea s-o afecteze. O plantă care nu este tunsă va suporta mai bine rigorile iernii.
  • Levănțica e un semiarbust și nu se tunde sever. Dacă tufa e prea îmbătrânită, mai bine o înlocuiți. Nu va mai da rezultate bune.
  • Primăvara levănțica se taie puternic până la jumătate. Nu se taie mai jos de baza inferioară a frunzelor, pentru ca planta să aibă crengi de pe care să lăstărească din nou. Dacă se tunde prea înalt, lemnul de la bază se va îmbătrâni, va cheli, lăstarii vor crește tot mai înalți și tufa înflorită nu-și va mai păstra forma compactă.
  • Vara se reduc toate ramurile nou crescute la o treime.
  • Același mod de tăiere se aplică și la alte plante aromatice precum: salvia, rozmarinul, cimbrul, isopul, oregano.

Pași de urmat:

  1. Dacă tufa de lavandă este mică, se prinde mănunchi cu o mână, iar cu cealaltă se taie cu foarfeca până la jumătate.
  2. Dacă tufa este mai bătrână, se tunde cu o foarfecă electrică sau pe bucăți mai mici cu foarfeca manuală.
  3. Se curăță lemnele uscate din interior.
  4. Părțile tăiate se pot mărunți și lăsa pe sol, ca mulci, pentru a menține umezeala. Dacă nu, se pun la lada de compost.
  5. Tunderea de vară se face după ce florile au trecut. Se îndepărtează prin tăiere tijele cu flori sau se tunde cu o foarfecă cca. o treime din ea. I se va da de preferat o formă rotunjită. Astfel se încurajează o nouă înflorire spre toamnă.