Sparanghelul este o legumă foarte valoroasă pentru sănătate. Se consumă de preferință crud, fiert în aburi, la cuptor, ca garnitură, în supe-cremă sau ca supliment. E ușor de cultivat, nu are nevoie de îngrijiri speciale și nu e atacat de boli și dăunători, prin urmare e foarte adecvat pentru cultivare ecologică.

Sparanghel in gradina ecologica

Are nevoie de un loc însorit și preferă un sol nisipos, însă poate fi crescut în orice tip de sol atâta timp cât nu stagnează apa și e fertil. În solurile argiloase poate fi crescut pe strat înălțat cu coroane (rădăcini) cumpărate.

Cultivarea prin coroane (rizomi sau bulbi):

Acestea pot fi cumpărate sau produse prin semințe sau divizarea rizomilor la plantele mature:

  1. În toamna dinainte de plantare se sapă locul îndepărtând buruienile perene.
  2. Se încorporează suficient îngrășământ de grajd bine putrezit și compost.
  3. În primăvara următoare, în luna martie, se face un șant de 20 cm adâncime, cu o creastă de 8 cm la mijloc. Distanța între rânduri să fie de 90 cm distanță.
  4. Se așează fiecare coroană de sparanghel pe creastă, răspândindu-i rădăcinile în jur. Între tufele de sparanghel trebuie să fie 45 cm distanță.
  5. Se acoperă cu pământ 8-10 cm.
  6. Se marchează locul cu ajutorul unor araci sau etichete pentru plante. Se udă.
  7. Se recoltează în aprilie-iunie, însă abia după 3 ani de la plantare dă recolte bune. Poate rămâne pe același loc timp de 20 ani fără să fie nevoie de îngrijiri speciale. Toamna se taie tijele uscate și se presară compost peste rădăcinile de sparanghel, astfel încât de-a lungul anilor rândul să fie înălțat, ca în cazul cartofilor.

Cultivarea prin semințe:

  1. Se seamănă primăvara.
  2. Se înmoaie semințele în apă peste noapte. Semințele se pot achiziționa din magazinele specializate sau online.
  3. Se seamănă într-un șanț de 1 cm adâncime.
  4. Se rărește la 15 cm distanță unul de altul.
  5. Primăvara următoare se transplantează precum coroanele de mai sus.
  6. Pe măsură ce plantele cresc, se adună mai mult pământ din părțile laterale ale șanțului, până când se umple.

Bine de știut:

  • Nu tăiați în primul an niciun lujer, iar în următorul an doar unul sau doi lujeri cât să gustați din el.
  • Pentru recoltare se folosește un cuțit special sau un cuțit pentru legume cu lama curbată. Se taie de la nivelul solului fără a răni alți lujeri.
  • Pământul nu se sapă, dar se menține plivit de buruieni.
  • Toamna, tulpinile uscate se taie de la nivelul solului. Vara este foarte decorativ prin frunze.
  • Dacă fructele de sparanghel sunt lăsate pe plantă, acesta se va înmulți singur.