Cum scăpăm de coropișniță în grădina de legume
De fapt, ideea este că nu trebuie să scăpăm definitiv de coropișniță in grădină (în multe locuri este pe cale de dispariție oricum), ci trebuie să diminuăm atacul acesteia. Coropișnița este o insectă folositoare în grădină. Se hrănește cu viermi, insecte, și prin galeriile pe care le sapă ajută la aerisirea solului și drenarea apei, lucru foarte util mai ales în cazul solurilor lutoase.
În ultimii ani datorită încălzirii vremii, înmulțirea excesivă a coropișnițelor a devenit o problemă în grădina de legume.
Coropișnițele se simt bine pe terenurile fertile, îngrășate cu gunoi de grajd, unde au suficientă căldură și umiditate.
În mod normal, în perioada de plantare a răsadurilor din lunile aprilie-iunie, atacul coropinițelor este mai puternic și trebuie luate măsuri.
Cele mai bune metode de protecție a plantelor împotriva coropișnițelor
- Pentru cei care aplică principiile unui grădinărit bio, varianta folosirii granulelor chimice este exclusă. Ce se poate face in schimb?
- Pentru a nu fi ciontate de coropișniță, răsadurile se înfășoară într-o folie (de sac transaparent sau folie mai subțire de solar – fășii late de 5-10 cm și lungi de 10-15 cm). E important să fie bine infășurată banda de folie în jurul răsadului imediat de la colet (baza rădăcinii) până la jumătatea tulpinii. Aceste folii se vor îndepărta după ce răsadurile sunt bine prinse și nu mai există riscul să fie tăiate.
- Toamna se fac gropi de 20-30 cm care se umplu cu gunoi proaspăt de grajd. Coropișnițele atrase de căldură se vor retrage acolo peste iarnă. E important ca aceste cuiburi să fie distruse până la sfârșitul lui februarie, înainte ca coropișnițele să plece din nou prin grădină.
- Se pot folosi și capcane cu bere – soluție bună pentru grădinile foare mici. Se pun în pământ la nivelul solului pahare sau sticle de plastic umplute cu bere. Coropișnițele atrase de miros vor cădea în lichid.
- Excesul coropișnițelor arată și un dezechilibru natural, un sol mult prea lucrat, săpat, mult prea umed, în care s-a folosit gunoi de grajd insuficient putrezit, precum și o lipsă a prădătorilor coropișniței: cârtițe, arici, broaște, păsări sălbatice. Așadar, încercați să atrageți aceste viețuitoare în grădină.
- Atunci când atacul e masiv și daunele mari, devenind foarte dificil să se mai planteze răsaduri sau să fie semănat ceva (coropișnița prin galeriile pe care le face, mișcă semințele și lasă mici rădăcini în aer), e necesar să se apeleze și la metode chimice de combatere a coropișnițelor.
- Pentru aceasta se folosesc granule chimice drept momeală. Acestea se aplică pe sol prin încorporare superficială (2-5 cm adâncime). Sub nicio formă nu se lasă granulele neacoperite fiindcă vor fi înghițite de păsări și alte animale. Foarte eficiente sunt atunci când se încorporează superficial în sol cu sapa sau o greblă și apoi se udă. De asemenea, se pot introduce 2-3 granule direct în găurile făcute de coropișnițe.
- Întotdeauna când folosiți produse chimice împotriva coropișnițelor respectați instrucțiunile de pe ambalaj și nu supradozați. Substanțele chimice odată ajunse în sol și neconsumate de coropișnițe, otrăvesc pământul, ajung în apă, iar rădăcina plantelor absorb o parte din aceste substanțe. Granulele anti-coropișniță nu se folosesc chiar lângă rădăcina plantelor, ci pe șanțuri la mijloc sau în jurul gropii de plantare. A se evita folosirea acestor momeli la culturile de rădăcinoase: ridichi, morcovi, pătrunjel, păstârnac, ceapă, usturoi, sfeclă etc. întrucât riscul ca plantele să absoarbă substanțele insecticide periculoase e și mai crescut.
- În magazinele de specialitate de protecția plantelor se găsesc produse gen Croper, Corocid eficiente pentru combaterea coropișnițelor. Există și subtanțe ecologice care se aplică pe sol prin pulverizare cu pompa, gen Rafalla. Unul din cele mai cunoscute produse pentru combaterea coropișnițelor (Sintogrill) a fost scos de pe piață, înttrucât subtanța de bază folosită clorpirifosul s-a dovedit a fi periculoasă penru sănătatea oamenilor, fiind legată de probleme de autism la copii etc.
Nu exagerați cu folosirea soluțiilor chimice fiindcă vă otrăviți propria mâncare, dar nici nu lăsați netratată problema dacă vă provoacă daune serioase, întrucât în câțiva ani nu veți mai putea planta nimic în grădină, datorită ritmului de înmulțire al coropișniței.
Aveți în vedere:
- Să nu udați excesiv solul. Le atrageți rapid.
- Nu încorporați în sol gunoi de grajd care nu e bine putrezit (cca. 2 ani)
- Distrugeți cuiburile de ouă ce le găsiți imediat sub scorța pământului începând cu luna mai.
- Folosiți orice metodă bio chiar dacă e mai costisitoare, până să alegeți varianta produselor chimice. Nu uitați că aceste insecte au totuși rolul lor într-o grădină, iar de pământ trebuie să învățăm să avem mare grijă pentru viitorul și sănătatea noastră. În încercarea de a combate un dăunător ne putem trezi cu alte neplăceri și puteam crea alte dezechilibre în natură.
Lasă un răspuns