Cele mai bune îngrășăminte provenite de la animale
Toate plantele pe care le cultivăm în grădină au nevoie la un anumit interval de timp de substanțe nutritive. Pentru grădina bio, pe lângă „aurul negru” (compostul), se mai folosesc o serie de îngrășăminte organice foarte valoroase.
Cele mai folosite îngrășăminte provenite de la animale:
- Bălegarul de la vite amestecat cu paie conține toate substanțele nutritive necesare plantelor. Depozitați-l într-o grămadă și întoarceți-l la câteva luni pentru a se macera mai repede. Nu-l folosiți niciodată direct în grădină fiindcă va arde plantele. Bălegarul proaspăt, diluat cu apă, poate fi folosit la îngrășarea gazonului, însă peluza trebuie udată bine după aceea. Gunoiul de grajd fermentat se aplică și la pomi toamna. Poate fi folosit la răsaduri sau direct în cuib la plantarea legumelor și a florilor în grădină.
- Bălegarul de cal este un îngrășământ care încălzește. Se folosește în special la pregătirea răsadnițelor de primăvară. Conține cam aceleași substanțe nutritive ca balega de vacă. De fapt, ambele îngrășăminte pot fi compostate împreună.
- Excrementele de porc fac parte din categoria îngrășămintelor reci. Conțin mult carbonat de potasiu, puțin azot și aproape niciun pic de oxid de calciu. Excrementele de porc sunt mult prea acide pentru multe plante. Pot fi compostate împreună cu cele de vită. Se pot folosi pentru cultura prazului, a țelinei și zmeurei.
- Excrementele de oaie, capră, iepuri fac parte din categoria îngrășămintelor care încălzesc. Sunt foarte bogate în azot și trebuie folosite cu moderație, fiindcă prea mult azot dăunează creșterii sănătoase a plantelor. Pot fi compostate singure sau cu celelalte îngrășăminte animale. Evitați să le folosiți proaspete pentru a nu arde plantele.
- Găinațul de găină, porumbel, rațe face parte din categoria îngrășămintelor care încălzesc puternic. E foarte acid și nu trebuie pus direct la plante. Se folosește doar uscat sau diluat cu apă. Găinațul conține foarte mult fosfor, azot și carbonat de potasiu. Este adecvat pentru legumele care au nevoie de multă energie pentru a se dezvolta. Diluat cu apă (1 parte găinaț înmuiat la 10 părți de apă) face minuni la culturile de ardei, vinete și roșii. Totuși, folosiți-l cu moderație 1-3 ori pe sezon, pentru a nu sensibiliza plantele la boli și dăunători. Datorită conținutului de fosfor, stimulează înflorirea. Găinațul e foarte eficient și pentru gazon, însă folosiți-l sub formă de peleți, nu exagerați cu dozarea și udați bine după aplicare.
Bine de știut:
- Folosiți îngrășămintele de la animalele din propria curte, hrănite cu grăunțe. Nu folosiți în grădină excrementele animalelor hrănite cu vegetale modificate genetic, cu hormoni de creștere sau tratate cu antibiotice.
- Evitați să folosiți îngrășăminte de la fermele mari (din motivele expuse mai sus).
- Nu îngropați în pământ bălegarul proaspăt. Lăsați-l la compostat într-o grămadă, și apoi împrăștiați-l în grădină.
- Orice îngrășăminte organice ați folosi, evitați supradozarea. Excesul nu va face decât să sensibilizeze plantele la boli și dăunători. Ajutați doar plantele care au o foame mare de substanțe nutritive. Cel mai bine este să fie hrănit solul, nu plantele.
- Dacă nu aveți animale, găsiți îngrășăminte organice bălegar, mraniță, compost sau găinaț și în comerț.
Lasă un răspuns