Întâlnim adesea la legume și flori semințe hibrid F1. Ce sunt acestea?

  • Hibrizii F1 (prima generație) sunt rezultatul încrucișării între două linii de plante selecționate pentru calitățile pe care le au. Acest tip de semințe au fost create cu scopul ameliorării calității plantelor și obținerii unor recolte mai bune, în condiții de climă și sol tot mai dificile.
  • Hibrizii nu își reproduc caracterele genetice, prin urmare nu e recomandat să adunați și semănați semințe obținute de la plante de tipul F1. Aceste plante vor produce fie semințe lipsite de putere de încolțire, fie semințe ce vor reproduce fie caracteristicile mamei sau ale tatălui (dar nu ale amândurora). De multe ori le reproduc pe cele mai slabe. Spre exemplu dintr-un soi de roșii foarte dulci și bune la gust (soiul mamă) și un soi de roșii foarte mari (soiul tată), se va obține un al treilea soi cu roșii foarte mari, dulci și bune la gust. Dacă vom păstra semințe de la aceste plante, riscăm ca în următorul an să obținem plante de o calitate inferioară, care fie sunt mari și n-au niciun gust, fie au gust, dar produc roșii mai mici și mai puține etc.
  • Cum vă dați seama dacă aveți de-a face cu hibrizi? Dacă pe plicul de semințe apare menționarea F1, înseamnă că avem de-a face cu un hibrid.

Sunt periculoase semințele hibrid F1 pentru sănătate?

  • Nu, întrucât hibrizii sunt obținuți prin ameliorare, încrucișare a plantelor făcută în anumite condiții controlate de om. Acest procedeu de hibridizare se întâmplă și în natură necontrolat. Spre exemplu, atunci când semănăm mai multe soiuri de dovlecei într-un spațiu restrâns și vom lua semințe, vom observa anul viitor că vom obține plante diferite cu forme ciudate, culori diferite, care și-au amestecat caracteristicile. Așa numita corcire a plantelor e un fel de hibridizare naturală necontrolată.
  • Trebuie făcută diferențierea între hibrizi și organisme modificate genetic (GMO). Cercetările arată că acestea din urmă trebuie evitate, întrucât nu sunt sigure pentru sănătatea umană. În schimb, hibrizii nu sunt dăunători, singurul dezavantaj major fiind faptul că va trebui an de an să cumpărăm semințele.

Există multă confuzie și temere în privința hibrizilor. Lumea se teme să le folosească confundându-le cu organismele modificate genetic (a căror reproducere și utilizare e interzisă în unele țări).

De ce nu e recomandată folosirea semințelor hibrid F1?

  • Ne fac să scoatem anual bani din buzunar pe semințe ce nu-și păstrează caracterele genetice. În plus, fără să știm susținem financiar o mare industrie producătoare de astfel de soiuri ameliorate, și riscăm să pierdem soiurile tradiționale, mai bine adaptate mediului.

Putem folosii hibrizii F1 în propria grădină?

Da, putem experimenta, putem să observăm, să tragem propriile noastre concluzii. Însă utilizarea lor pe termen lung în grădina proprie nu e de dorit. De ce?

  • Din rațiuni financiare. Aceste semințe sunt mult mai scumpe și sunt rentabile doar pentru cei care produc legume în cantități mari, pentru comerț. Ei sunt cei interesați de legume tari, rezistente la transport, la boli, productive, special adaptate comercializării în supermarketuri. În schimb, în grădina familială primează gustul și calitățile nutritive ale legumelor.
  • Duc la pierderea semințelor tradiționale păstrate din generație în generație, aclimatizate condițiilor din propria grădină și necesităților noastre. Folosirea tot mai mare a hibrizilor (omul e presat în special de concurența să le folosească) duce la pierderea varietăților ce alcătuiesc biodiversitatea.