An de an se fac cadou de 8 martie diverse plante bulboase în ghiveci: zambile, narcise, lalele. După ce floarea trece, multe ajung la gunoi. Aceste flori sunt crescute în condiții speciale de seră și vor rezista în propriile locuinte doar câteva zile. Dar ce facem cu ele după ce se usucă pentru a ne bucura și în anii următori de flori?

Zambila roz

  1. Plantează bulbul în grădină. Imediat după ce floarea a trecut, taie tija (frunzele nu) și plantează bulbul în grădină, la cca. 6-10 cm adâncime, într-un loc de preferință însorit, în care să nu băltească apa. În primăvara următoare te vei bucura de o nouă floare, iar bulbul se va înmulți pe an ce trece.
  2. Păstrează bulbul în casă, dacă nu ai unde să-l plantezi. Nu mai uda pământul și lăsă floarea cu frunze să se usuce cu totul. Peste iarnă, ține ghiveciul la rece și întuneric, în beci, pe balcon sau în frigider (noiembrie-februarie), apoi pune-l într-un pervaz însorit și începe să-l uzi câte puțin. Temperatura  trebuie să fie moderată (până la 18 grade) pentru a înflori frumos. De obicei, acești bulbi forțați o dată, nu vor mai înflori și anul viitor în aceleași condiții. E de preferat sa fie schimbat pamântul și forțarea să înceapă doar în perioada în care ei înfloresc în mod normal și în grădini, adică martie. Până atunci trebuie ținuți la rece și udați foarte puțin cât să-și facă rădăcini.

Bine de știut:

  • Dacă nu ai grădină, plantează bulbul în jurul blocului, în parc, în orice petec de pământ unde nu se calcă. Sunt șanse mai mari să reziste cu brio peste iarnă și să înflorească frumos primăvara. În acest fel se vor bucura mai mulți oameni de frumusețea florii tale.
  • Chiar dacă sunt inestetice, frunzele nu se taie, să lasă să se usuce de la sine. Așa bulbul va acumula substanțele necesare pentru înflorirea de anul viitor.
  • În locul în care se plantează bulbul se pune puțin compost sau îngrășământ maturat de vacă. Acesta va ajuta bulbul epuizat după înflorire.
  • Imediat după plantare poate fi udat, dar mai apoi nu mai este nevoie. Udarea se reia primăvara când bulbul încolțește, doar dacă nu au fost precipitații.