• Tipul solului ne spune dacă trebuie săpat sau doar afânat cu o furcă.
  • Dacă avem un sol lutos și ud, nu se prea poate renunța la săparea în profunzime cu hârlețul sau furca. Cu hârlețul, bulgării de pământ se vor încleia. Cel mai bine e cu o furcă.
  • Cel mai bun moment pentru săpat e la începutul iernii, când după o noapte geroasă, stratul superior de pământ este ușor înghețat. Bulgării de pământ întors se vor mărunți datorită gerului, iar până primăvara se vor transforma în pământ mărunțit.
  • Dacă pământul din grădină este nisipos, nu e nevoie de o săpare în profunzime. Resturile vegetale se îndepărtează sau se mărunțesc și se încorporează la suprafața solului.
  • După nivelarea straturilor se poate semăna un îngrășământ verde, precum mazărea de iarnă sau secara de iarnă. Însămânțarea se face cu generozitate cât mai uniform sau pe rânduri, la intervale de 25 cm. Îngrăsământul verde semănat toamna, care nu e rezistent la ger (phacelia, muștarul), se lasă după ce îngheață, în straturi, ca o pătură protectoare pe timpul iernii.