Imediat după trecerea sărbătorilor de iarnă, grădinarii se pregătesc pentru noul sezon de grădinărit. Primele semințe încep să fie puse în pământ încă din ianuarie. Înainte însă de a începe semănarea în pahare, ghivece și jardiniere pe pervaze, ar trebui să ții cont de unele lucruri. Momentul optim de semănat depinde de mai mulți factori: lumină, căldură, cât de repede vrei să obții recolta etc.

  • Ai seră sau solar? Atunci poți începe însămânțarea devreme, încă din ianuarie pentru vărzoase, ardei, vinete. Dacă ai seră încălzită, poți semăna acum chiar și roșiile și castraveții.
  • Dacă nu ai seră încălzită, răsadurile pretențioase la căldură, nu le vei putea planta la loc definitiv în seră sau solar mai devreme de începutul lunii aprilie. Prin urmare, va trebuie să le semeni în casă începând din luna februarie.
  • Un răsad de calitate are nevoie de cca. 6 săptămâni înainte de a fi transplantat în seră sau grădină. Dacă nu are suficientă lumină naturală și căldură, procesul poate fi mai lung.
  • În țara noastră, roșiile, ardeii, vinetele, castraveții pot fi plantate direct în grădină începând de la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Prin urmare, se poate începe obținerea răsadurilor în casă începând cu 1 martie.
  • Vinetele și ardeii se seamănă prima dată, deoarece au nevoie de o perioadă mai mare să încolțească și să crească. Roșiile și castraveții răsar și cresc repede, prin urmare semănarea se va decala cu 1-3 săptămâni față de ardei și vinete.
  • Semănați răsadurile doar pe pervazurile cu orientare sudică, sud-estică, sud-vestică. Acolo vor avea suficientă lumină naturală să crească viguroase fără să se alungească.
  • Calculați bine momentul semănării în casă și momentul plantării răsadurilor la loc definitiv. Dacă stau prea mult în casă, răsadurile se vor alungi, vor stagna din creștere și vor fi dispuse riscului apariției unor boli.

În concluzie, pentru obținerea răsadurilor de ardei, vinete, roșii, vărzoase, castraveți poți semăna:

– în ianuarie, dacă ai seră încălzită

– în februarie, dacă ai seră neîncălzită sau solar

-în martie, dacă vrei să plantezi răsadurile direct în grădină. Răsadurile semănate în luna martie vor crește mult mai repede și mai bine, decât cele semănate iarna, când zilele sunt mici și lumina insuficientă.

Dacă condițiile de care dispui în casă nu sunt tocmai ideale (căldura, lumina), poți începe sămănatul mai devreme. Ține un caiet cu notițe și observă diferențele de la an la an. Așa vei putea observa în funcție de grădina ta și condițiile de care dispui, care e cea mai bună perioadă pentru semănat răsadurile.