Tăierea pomilor fructiferi e o lucrare importantă, dar nu obligatorie, de care depinde sănătatea lor, rodirea și longevitatea. Tăierile se fac în verde sau uscat, diferențiat la sâmburoase și semințoase, în funcție de ceea ce urmărim să obținem. E de preferat ca lucrările de tăiere în grădina și livada proprie să fie constante, dar minimale, pentru a nu supune pomii la un stres prea mare, și, implicit la boli și dăunători. În livezile intensive se pot aplica tăieri mult mai drastice, întrucât și tratamentele chimice și fertilizările sunt numeroase.

Pomii fructiferi se taie în grădinile familiale mici pentru a-i menține în dimensiuni adecvate spațiului avut la dispoziție, pentru a lumina coroana, astfel încât lumina să ajungă la fructe, dar și din rațiuni estetice (de preferat la copacii ornamentali).

Pomii aliniați precum în livezile intensive, tăiați drastic, menținuți la înălțimi foarte mici (deși portaltoiul de multe ori e unul viguros), nu arată natural într-o grădină. În plus, menținerea lor presupune multă muncă și mai multe stropiri chimice și îngrășăminte fiindcă pomii sunt supuși unui stres constant.

Nu se va tăia mai mult de o treime din coroana unui pom și se va ține cont la achiziționare de caracteristicile soiului și portaltoiului adecvat pentru spațiul și condițiile de la noi din grădină.

Când e bine să se taie pomii?

  • Tăierile se pot face toamna, după ce au căzut frunzele, până la venirea înghețului. Atunci pomii se află în repaus vegetativ și suportă cel mai bine tăierile. Dacă temperaturile nu scad sub 5 grade pot fi executate tăieri și iarna. E important de avut în vedere prognoza meteo pentru 1-2 săptămâni. Dacă se anunță geruri puternice, nu se vor face tăieri, fiindcă lemnul tăiat e prea expus frigului. Nu e necesar să fie aplicate masticuri sau alte soluții pentru bandajarea tăierilor. Lemnul se va reface de la sine. Trebuie doar să fie folosite unelte bine ascuțite, dezinfectate, iar tăierile în lemn gros să nu fie multe și severe. Cu cât lemnul pe care-l tăiem e mai gros, cu atât riscul ca pomul să-și revină sau să fie afectat de boli și dăunători e mai mare. De aceea, nu e bine să neglijăm tăierile și să le facem la timp, anual.
  • De ce sunt bune tăierile făcute toamna? Pentru că seva pomului se va concentra în părțile bune rămase după îndepărtarea crengilor nedorite. Seva merge spre formațiunile de rod, spre vârful lăstarilor pe care ulterior îi vom tăia primăvara. Dacă vom executa această operațiune toamna, seva se va distribui spre mugurii rămași. Rănile făcute prin tăiere se vor cicatriza mai bine când pomul e în perioada de repaus.
  • Tăierile în uscat se fac în general primăvara, la începutul lunii martie, înainte ca pomii să pornească în vegetație. În funcție de prognoza meteo, acest lucru se poate începe din luna februarie, chiar și la sfârșitul lunii ianuarie dacă vremea nu e geroasă.
  • Regula esențială la tăieri e că mai bine le faceți mai devreme, decât prea târziu, după ce au pornit în vegetație. Când se umflă mugurii și se pregătesc să înflorească e deja prea târziu. De ce? Fiindcă pomul va fi văduvit de putere (seva care circulă spre extremitățile pe care urmează să le tăiem). Va fi afectată recolta și vigoarea pomului, pomul nu mai are timp să se concentreze pe cicatrizarea rănilor și va fi expus mai tare bolilor și dăunătorilor.
  • La pomii care se recoltează devreme (cireși, vișini, caiși, piersici) tăierile se pot după recoltare, în general în luna august, când acești pomii se pregătesc deja de repausul vegetativ.