Sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie e perioada perfectă pentru pregătirea gazonului de un nou sezon. Gerul și zăpada au deteriorat gazonul care la sfârșit de iarnă are un aspect galben, lipsit de viață.

Gazonul la sfârșitul iernii

Pași de urmat:

  1. Curățarea și aerisirea gazonului la început de sezon e extrem de importantă. Cu o greblă cu dinți deși se greblează bine gazonul pentru a aduna resturile de iarbă uscată ce împiedică aerisirea rădăcinilor. Pentru suprafețe mari se poate folosi scarificatorul. Această lucrare va ajuta la refacerea și îndesirea ierbii.
  2. După ploaie se aplică îngrășământ pe bază de azot, fie granule speciale pentru startul gazonului primăvara, fie îngrășământ organic produs în gospodărie (bălegar de vacă proaspăt diluat cu apă, găinaț de păsări diluat cu apă 1 parte îngrășământ la 10 părți de apă), fie din comerț la sac sau sub formă de peleți. Azotul ajută la creșterea gazonului, fosforul stimulează creșterea rădăcinii, iar potasiul mărește rezistența la boli, călcare și factori climatici. Respectați dozajul recomandat de producător. Excesul va arde firele de iarbă, nu va putea di folosit de rădăcini și va ajunge în pânza freatică poluând apa.
  3. Se udă foarte bine peluza cu un furtun. Ploile nu asigură întotdeauna cantitatea de apă necesară gazonului, iar acesta în lipsa apei poate lua o tentă gri-bleu cu frunze ofilite și uscate. Totuși, nu trebuie exagerat cu irigarea primăvara fiindcă solul are rezerve de umiditate de peste iarnă.